Bloggnorge.com // positivisme
Start blogg

positivisme

DU er verdifull – DU er god nok – DU kan klare alt du vil

Let it go!

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet tirsdag 24. mai , 2016 kl. 21:22

Let it go, let it go…note

Bare tittelen får meg til å få den berømte Disney-sangen på hodet. Den setter seg fast og spiller og spiller, kverner på i et evig mas. «Earworm» heter dette fenomenet på engelsk, og det gjør det bare verre for min del som har fobi mot mark, magott og bendelorm! Og så tenker jeg, hva er det prinsesse Elsa skal gi slipp på egentlig?

Noen ganger er det å ha en sang på hodet å foretrekke over andre earworms. For noe av det verste jeg vet, er når det ikke er uskyldige Frost-sanger som spilles i hodet. Det er når det er tanker.Ikke-bra-tanker. Og da er det tankene som har satt seg fast i hjernen og spiller og spiller på repeat, og kverner på i en tilsynelatende evighhet.For når du tenker etter, er det sjeldent at slike tanker er produktive og fører frem til en løsning. Hadde de vært det, hadde det ikke føltes så vondt å ha dem.

Jeg har jeg et triks jeg bruker, for å virkelig «slå av» og ikke tillate hodet kverne på. Trikset har jeg plukket opp en gang for noen år siden, men jeg husker ikke hvor. Det er ikke så viktig, det viktige er at det fungerer, selv om det kan virke rart på de som ikke har gjort slike øvelser før. Først, pust litt, helst med magen ;)

Se for deg at hodet er en lyd-avspiller, som en Ipad, CD-spiller eller kassettspiller (for oss som husker den). Forestill deg at på venstre side av hodet, i tinningen, sitter den er «mute» knapp. Altså den knappen man trykker på for å få noe lydløst. Lukk øynene og trykk på knappen (ja, trykk) og tillat tankene å stoppe. Kjenn etter at de har stoppet. Fortett å ha øynene lukket. For på høyre tinning sitter nemlig en play-knapp. Det er denne du skal trykke på nå. Når du trykker på denne knappen, setter du igjen på lyd. Men nå er det ikke lengre de negative, fæle «ormene» som får spilletid. Nå er det andre boller. Det handler om positivt selvsnakk.

En av de tingene jeg pleier å si til meg selv er «Marthe, du TRENGER IKKE TENKE PÅ DETTE NÅ». La dette «mantraet» gå på repeat i stedet en stund, til det kjennes ut som du tror på det du sier til deg selv. Andre slike positive «affirmations» som det heter (bekreftelser) kan være:

  • Alt er bra. Alt er bra.
  • Jeg er god nok som jeg er
  • I got this
  • Dette løser seg
  • Jeg er verdig alt jeg ønsker meg
  • Ingenting er galt utenom hvordan jeg tenker på dette
  • Jeg tillater meg selv å gjøre feil, alle gjør feil
  • Andres meninger betyr ingenting, det er hva jeg mener som betyr noe
  • Jeg er fri til å velge de tankene som gagner meg
  • En løsning er på vei, dette går bra
  • Jeg elsker og respekterer meg selv, uavhengig andres bekreftelse

Av og til er det ikke spesifikke tanker som er plagsomme. Heldigvis :)  Men vi er mange som kan trenge en liten påminnelse om andre ting det er lurt å gi slipp på. Her kommer en 10-punkts liste  (jamfør forrige innlegg) som jeg så på nettet tidligere idag. Den likte jeg godt. Her kommer en modifisert utgave, på norsk.

  1. Gi slipp på negativt selvsnakk. Tenk om noen hadde snakket til deg slik DU snakker til deg selv noen ganger. Hva ville skjedd da?
  2. Gi slipp på å angre på feil du har gjort tidligere i livet. Spist er som kjent spist, and there is nothing you can do about it now
  3. Gi slipp på et begrensende tankemønster. Bare fordi du har trodd på visse sannheter hele livet, eller bevisst eller ubevisst har levd etter visse begrensende normer, betyr ikke det at disse tankene gagner deg. Hva tenker du egentlig om deg selv og dine egenskaper? Har du trua på at du kan klare det du setter deg fore?
  4. Gi slipp på behovet for å imponere andre. Relax
  5. Gi slipp på behovet for å tilfredsstille alle. Jeg trenger ikke si mer.
  6. Gi slipp på selvmedlidenhet. Styrk deg selv, du er bedre enn det
  7. Gi slipp på sladder og å bruke energi på andre på denne måten. Det er ikke sunt, vettu.
  8. Gi slipp på ideen at du alltid må ha rett. Alle har sin sannhet
  9. Gi slipp på personer som ikke gir deg (noe) energi, som du ikke egentlig trives sammen med
  10. Gi slipp på frykt for fremtiden. Ta kontroll over egne tanker og skap din egen fremtid

Nå vet ikke jeg hva slags tanker eller trossystemer det er ho Elsa synger om. Punkt 6 er bare et forslag fra min siden. Det jeg vet er at man kan gi slipp. For ærlig talt, det er ganske MOTBYDELIG å gå rundt med ormer i hodet.

Nå er det bare å glede seg til oppfølgeren da, og se frem til flere earwoms man må bli kvitt;)

«The cold never bothered me anyway»note

frozen-queen-elsa.jpg

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.